Menü Kapat

Ters Ozmoz

Ters Ozmoz Nedir ?

Ters ozmoz (RO), çözünmüş tuzlar (iyonlar) gibi daha büyük molekülleri ve bakteri gibi diğer safsızlıkları reddederken saf suyu geçirecek kadar küçük gözenekli yarı geçirgen, ince bir zar kullanan özel bir filtrasyon türüdür. Ters osmoz, içme suyu sistemleri, endüstriyel kazanlar, yiyecek ve içecek işleme, kozmetik, ilaç üretimi, deniz suyu tuzdan arındırma ve diğer birçok uygulama için yüksek oranda saflaştırılmış su üretmek için kullanılır. Bir asırdan fazla bir süredir tanınan bir teknoloji olmuş ve 1960’lı yıllardan beri ticarileştirilmiştir.

Reverse Osmosis Nasıl Çalışır ?

Reverse osmosis, suyu ince bir zardan geçirmek için basınç kullanan ve bu sayede safsızlıkları sudan ayıran sürekli çalışan bir arıtma teknolojisidir.

Doğada var olan ozmoz prensibiyle bitkiler, suyu ve besinleri topraktan emmek için kullanırlar. İnsanlarda ve diğer hayvanlarda, böbrekler kandaki suyu emmek için ozmoz kullanır.

Bir RO sisteminde suya, doğal ozmotik basıncın üstesinden gelmek için genellikle bir pompa yardımı ile basınç uygulanır ve safsızlıkları yüksek verimle gideren oldukça sofistike bir yarı geçirgen zar ile zorlar. Bu işlemin ürünü yüksek oranda saflaştırılmış ve iletkenliği düşük sudur. Reddedilen tuzlar ve safsızlıklar, zar üzerinde yoğunlaşır ve sistemden boşaltmaya veya başka işlemlere geçirilir.

Tipik bir ticari endüstriyel uygulamada, RO sistemi tuz tarafındaki basıncı arttırmak için yüksek basınçlı bir pompa kullanarak suyu yarı geçirgen RO membranı boyunca zorlayıp neredeyse tüm (yaklaşık% 95 ila% 99) çözünmüş tuzları geride bırakır.

Bir RO sistemi, çözeltinin filtreyi iki çıkışla geçtiği çapraz filtreleme kullanır: filtrelenmiş su bir yönde gider, kirli su başka bir yönde gider. Çapraz akışlı filtrasyon kirletici maddelerin birikmesini önlemek için ve membran yüzeyini temiz tutmak için yeterli türbülansın elde edilmesini sağlar.

Ters Osmoz, demineralize veya deiyonize su gerektiren birçok endüstriyel uygulama için uygun su üretmek adına etkili ve kanıtlanmış bir teknolojidir.

MIXBED gibi sistemlerden sonraki aşamada kullanılan RO sistemi ile çıkış suyunun kalitesi artırabilir ve en zorlu uygulamalar için uygun hale getirebilir.

Bir RO sisteminin doğru ön işlemden geçirilmesi ve izlenmesi, pahalı onarımların ve planlanmamış bakımların önlenmesi açısından çok önemlidir.

Doğru sistem tasarımı, bakım programı ve deneyimli servis desteğiyle, RO sisteminiz uzun yıllar boyunca yüksek saflıkta su sağlayabilir.

RO Kullanmanın Avantajları Nelerdir ?